Uluslararası Eğitim ve Tarih Araştırmaları Dergisi (ETA Journal) e-issn:2687-6426

MACARİSTAN TARİHİNE ÖZET BİR BAKIŞ

Author:

Number of pages:
169-181
Language:
Türkçe
Year-Number:
2024-SAYI 11 CİLT 6/ Türk- Macar Diplomatik İlişkilerinin 100. Yılı Özel Sayısı

Macarlar anayurtlarına geldikten sonra, XIV. Yüzyılda Türklerle karşılaşmışlar ve Mohaç yenilgisinin ardından Macar Devleti dağılmış ve üç parçaya ayrılmıştır. Osmanlı Devletinin bölgede gücünü yitirmesiyle Macaristan topraklarını Avusturya ele geçirmiştir. Avusturya İmparatorluğuna karşı, 1683, 1705 ve en sonda da 1848 tarihlerinde ayaklanmışlar fakat muvaffak olamamışlardır. 1867 tarihinde ikili monarşiye geçilmesi ile nispeten de olsa, ülke bütünlüğünü sağlamayı başarmışlardır. Diğer yandan, Avrupa’da bloklaşmalar ve çekişmeler ortaya çıkmış, bu bloklaşma ve gelişmeler de 1. Dünya Savaşının çıkmasına sebep olmuştur. 1918 yılına gelindiğinden Avusturya- Macaristan İmparatorluğunun da içinde olduğu ittifak bloğunun savaşı kaybetmesiyle, milliyetçi düşüncelerin de tesiri ile ikili monarşinin parçalanma süreci hızlanmıştır. Savaş sonunda, yenilen devletlerle barış antlaşmaları imzalanmış ve bu kapsamda Macaristan ile de Trianon Antlaşması imzalanmıştır. Böylece Macaristan topraklarının ve nüfusunun yaklaşık 2/3’ünü kaybetmiştir. Bu çalışmada, neden sonuç ilişkisi bağlamında,  tarih sahnesine çıkmasından 1. Dünya Savaşı sonuna kadar, Macaristan’ın incelenmesi ve bu vesile ile de Türk- Macar dostluk ve ilişkilerinin tarihsel temellerine vurgu yapılması amaçlanmıştır.

 

Keywords


After the Hungarians arrived in their homeland, they encountered the Turks in the 14th century. Following the defeat at Mohács, the Hungarian state disintegrated and split into three parts. As the Ottoman Empire lost its power in the region, Austria seized Hungarian territories. The Hungarians revolted against the Austrian Empire in 1683, 1705, and finally in 1848, but they were not successful. With the transition to a dual monarchy in 1867, they managed to maintain the country's integrity to some extent. On the other hand, bloc formations and rivalries emerged in Europe, leading to the outbreak of World War I. By 1918, with the defeat of the alliance bloc that included the Austro-Hungarian Empire and under the influence of nationalist sentiments, the disintegration process of the dual monarchy accelerated. At the end of the war, peace treaties were signed with the defeated states, and in this context, the Treaty of Trianon was signed with Hungary. As a result, Hungary lost approximately two-thirds of its territory and population.

              This study aims to examine Hungary from its emergence on the historical stage until the end of World War I, in the context of cause and effect, and to highlight the historical foundations of Turkish-Hungarian friendship and relations.

             

 

Keywords

Article Statistics

Number of reads 228
Number of downloads 252

Share

Uluslararası Eğitim ve Tarih Araştırmaları Dergisi (ETA Journal) e-issn:2687-6426
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.